In Zaventem klopt de jaarrekening

Tussenkomst op de Gemeenteraad van 26 juni:

Collega’s

Onze gemeentefinanciën vormen de basis om goed en daadkrachtig beleid te voeren. Het is dan ook onze plicht om als echte rentmeesters een financieel gezonde gemeente door te geven aan de volgende generaties. Zoals u weet, maak ik er dan ook jaarlijks een zaak van om de begroting en de jaarrekening grondig te bekijken. Ik kon wegens een korte campingtrip helaas niet op de commissie zijn vorige week, dus als ik in herhaling val, mijn excuses.

2020 en 2021 waren door de ongeziene COVID-crisis uitdagende jaren. 2022 was dat evenzeer! We kregen immers een ongeziene energiecrisis voorgeschoteld met een sterke impact op de energieprijzen. In onze gemeente steeg te kost voor gas en elektriciteit tussen 2021 en 2022 met bijna 87% (of 977.598,53 euro).  Daarenboven had niemand ‘durven’ voorzien dat er vorig jaar maar liefst 5 loonindexaties zouden plaatsvinden. In Zaventem steeg de loonkost tussen 2021 en 2022 met 5.5% (of 1.014.990,87 euro). Uiteraard beïnvloeden deze elementen ook andere kostenposten zoals de individuele hulpverlening en de toegestane werkingssubsidies. Het was dus vooral bang afwachten. Hoe resistent is onze gemeente om op deze onverwachte financiële schokken te reageren, zeker met een Coviscrisis in zijn achterzak?

  • Burgemeester, leden van het schepencollege, medewerkers van de administratie… jullie hebben me opnieuw bijzonder positief verrast! Ondanks deze onverwachte wendingen, is er een positief exploitatiesaldo (voor de dagelijkse werking) van ruim 7.3 mio euro

  • En dat is belangrijk. Want dat laat toe om het investeringsbeleid onverkort door te zetten. Er staat deze legislatuur maar liefst 80 miljoen euro aan investeringen ingeschreven.

  • Want ook in moeilijke periodes is het belangrijk om als overheid het voorbeeld te geven en te blijven investeren. Dat is niet voor ieder lokaal bestuur weggelegd. We kennen allemaal de verhalen van steden en gemeenten die noodgedwongen investeringen moeten uitstellen of zelfs schrappen. Niet in Zaventem! Op basis van een doordacht financieel beleid investeerde de gemeente vorig jaar ruim 7.7 mio euro onder meer in extra fietsinfrastructuur, het aanleggen van nieuwe voetpaden, de verdere verledding, etc.

  • Ondanks deze uitdagende tijden en de gerealiseerde investeringen blijft er een goede buffer van 21 mio euro (in kas) en wordt de schuldenlast afgebouwd tot 34.7 mio euro.

  • Ik wil toch vooral afsluiten met de burgemeester, de schepen van financiën en de betrokken mensen vanuit de administratie te feliciteren met de jaarrekening 2022. Zaventem blijft ondanks de uitdagende tijden een financieel gezonde gemeente. Dat stelt me gerust!

Vorige
Vorige

Mensen uit kwetsbare doelgroepen kunnen voortaan goedkoop psychologische hulp krijgen.

Volgende
Volgende

Bedrijfsbezoek Classens André te Zaventem